Hoe kom ik in de selectie van Oranje? Print
dinsdag, 10 maart 2009 10:37

Wil je weten hoe de route naar Jong Oranje of Vrouwen Onder 19 loopt?

Jong Oranje is een vertegenwoordigend elftal van de KNVB. De voetbalbond heeft nog véél meer selecties. Bij de KNVB zeggen ze: doe je best bij je club, beleef plezier bij je club en probeer beter te worden bij je club. Als het een beetje meezit, kom je dan op een dag als extraatje terecht bij een KNVB-selectie.

Hoe dat werkt? De KNVB heeft ruim 350 scouts die bij clubs voortdurend op zoek zijn naar talentvolle jeugdvoetballers. Dat zijn spelers die goed kunnen aanvallen, goed kunnen verdedigen en goed kunnen omschakelen van aanvallen naar verdedigen en andersom. De scouts zijn vrijwilligers. In een jas van de KNVB staan ze goed op te letten bij wedstrijden.

Je vindt ze al bij de beste D-teams.

Denkt de club zelf dat er een paar talenten rondlopen bij de pupillen of junioren? De KNVB is altijd benieuwd naar tips van de vereniging. Misschien wordt de nieuwe Robin van Persie wel gevonden! O ja, jeugdvoetballers zijn zowel jongens als meisjes. Zoals jongens ooit in Jong Oranje kunnen spelen, zo hebben meisjes de kans de weg af te leggen naar Vrouwen Onder 19. Je komt bij jongens en meisjes ongeveer dezelfde KNVB-selecties tegen op weg naar de top.

Van harte gefeliciteerd!

Plof! Een envelop van de KNVB op de mat. Je leest prachtige woorden. Van harte gefeliciteerd! Je bent positief opgevallen in de scouting. We willen je uitnodigen voor een selectiewedstrijd. De eerste KNVB-selectie is normaal gesproken een regioselectie. Daarvoor moeten we eerst even kort uitleggen hoe de KNVB in elkaar zit. Nederland is verdeeld in zes KNVB-districten: Noord, Oost, West I, West II, Zuid I en Zuid II. Zo’n district bestaat weer uit zes tot tien regio’s.

Je kunt voor het eerst worden geselecteerd voor een regioteam Onder 12 jaar. Elk KNVB-team heeft een coach, leider, verzorger, veertien veldspelers en twee keepers. Later kan dat veranderen. Dan zijn er bijvoorbeeld twee coaches, zestien veldspelers en twee keepers.

Beroemd toernooi

Hoor jij in jouw regio bij de beste 32 spelers Onder 12? Dan speel je in elk geval twee selectiewedstrijden tegen jeugdvoetballers die ook zijn uitgekozen. Meestal is het druk. Ouders, vrienden en kennissen willen allemaal komen kijken. Maar let op: in het voetballen is niets zeker. Een speler die even niet zo goed in vorm is, wordt de volgende keer misschien niet meer opgeroepen.

Andersom kan het ook. Hebben scouts jou niet opgemerkt en ben je niet uitgenodigd? Het kan best zijn dat ze je volgend jaar wél goed genoeg vinden. Blijf dus

altijd je best doen. Bij Onder 13 heb je ook regioteams. Na twee selectiewedstrijden

blijft een kleiner aantal regioteams over. Of om het helemaal goed te zeggen: interregionale teams. Daarin lopen de beste spelers rond van dat moment.

Bij de jongens heb je nog een ander team: de districtsselectie Onder 13 voor spelers van een club uit het betaalde voetbal. Het kunnen ook jongens zijn van een amateurvereniging. Vanaf Onder 14 is het afgelopen met de regioteams. Bij jongens Onder 14, 15 en 16 zijn er dan trouwens telkens twee districtsselecties: één voor spelers van clubs uit het betaald voetbal en één voor spelers van amateurverenigingen.

De beste amateurs kunnen nog wel terechtkomen bij de districtsselectie voor spelers van clubs uit het betaalde voetbal. Op dit niveau zijn het medewerkers en coaches van de KNVB die speuren naar goede voetballers. Bepaalde districtsselecties spelen tegen andere districtsselecties om het Nederlands kampioenschap. Dat gebeurt tijdens het beroemde Dr. Fadrhonc-toenooi. Spannend! Na Onder 16 zijn er geen districtsselecties meer.

Echte interland

Wanneer kun je voor het eerst in het Nederlands elftal spelen? Als je veertien of vijftien bent. De nationale coach en andere coaches van de KNVB proberen te ontdekken wie de beste spelers zijn. Zij mogen een echte interland spelen. Zo kwam het Nederlands elftal voor jongens Onder 15 jaar dit seizoen twee keer uit tegen Ierland. Hun vrouwelijke leeftijdgenoten speelden tegen Wales.

Er zijn nog meer Nederlands elftallen: Onder 16, 17, 18 en 19 bij de jongens en Onder 17 en Onder 19 bij de meisjes. De meeste mannelijke selecties spelen oefeninterlands, maar Onder 17 en Onder 19 kunnen zich plaatsen voor een echt Europees Kampioenschap. Vrouwen Onder 19 kwam ook al een paar keer uit tijdens een EK. Haalt een team het EK, dan gaan de spelers zomaar voor een tijdje naar het

buitenland. Schoolboeken meenemen dus! Na Onder 19 kun je als man nog twee keer een beetje hoger.

Eerst Jong Oranje en daarna het Nederlands elftal. Als vrouw kun je nog doorgaan naar het Nederlands vrouwenelftal. Misschien schop jij het wel zover. Lukt dat niet, dan is dat helemaal niet erg. Als je maar plezier hebt in voetballen!

BRON: WWW.KNVB.NL
Reactie (11)add
 1 2 > 
..., Laag gewaardeerde reactie [Toon]
0
...
geschreven door anoniem , november 20, 2014
Halo, wij hebben net een nieuw meisjes elftal in de D's (MD1) er is een groot leeftijdsverschil van 10 tot 13 jaar , zelf ben ik 12. We spelen in de eerste klasse en zijn goed op weg komende zaterdag hebben wij een kampioens wedstrijd in balk bij de wilgen op het hoofdveld. Ik wil zelf heel graag ontdekt worden maar het is nog nooit echt gelukt nu ik dit gelezen heb ben ik van plan om doortezetten ik hoop echt dat ik er verder mee kom!

raporteer misbruik
stem omlaag
stem omhoog
Stemmen: +2
0
...
geschreven door charmaine , oktober 08, 2014
Ik ben zelf pas laat begonnen met voetbal, ben een fanatieke voetbalster ik heb zelf alleen maar 5de klasse gespeeld bij sv dfs dames 1 zit op het roc a12 in ede en ben al vollop bezig met mbo nk zaal en veldvoetbal dit regel ik allemaal zelf maar iedereen zegt altijd tegen mij jij bent zo goed waarom ben je nooit gescout. Dat weetbik zelf ook niet en zou het super leuk binden k zou de hele dag door kunnen voetballen het is mijn passie en heb er alles voor over om te voetballen wij hebben in april nk zaal en in mei nk veldvoetbal allebei in arnhem en zou het echt leuk vinden als daar ook een scout zou komen kijken mijn begeleider van school is ook allemaal al dingen aan het proberen te regelen
raporteer misbruik
stem omlaag
stem omhoog
Stemmen: -3
..., Laag gewaardeerde reactie [Toon]
0
...
geschreven door Stevo-Keepster MC1 , maart 14, 2014
Hoii-Hoii,
Ik ben keeper van een meisjes-C elftal en ook ik zou heel graag een bij ons team willen zien. Komen ze alleen bij hogere jongens teams of is het ook zo dat er wat bij de meiden teams komen scouten..smilies/wink.gif
raporteer misbruik
stem omlaag
stem omhoog
Stemmen: +4
0
...
geschreven door Sophie , augustus 14, 2013
Hoi,
ik speel in de MC1 klasse 1 en wil graag profvoetbalster worden.
Wanneer weet je dat er een scout bij je club komt kijken?
raporteer misbruik
stem omlaag
stem omhoog
Stemmen: +6
0
...
geschreven door Wim , juli 16, 2013
Komen er ook scouts naar Roermond?
raporteer misbruik
stem omlaag
stem omhoog
Stemmen: +0
0
...
geschreven door Rowen , mei 09, 2013
hoi,
komen de scouts ook in zeeland?
raporteer misbruik
stem omlaag
stem omhoog
Stemmen: +0
0
...
geschreven door Anoniem , maart 07, 2013
Ik zit bij de Flakeese selectie en wou weten of je dan ook nog in het Nederlands elftal kan komen?
raporteer misbruik
stem omlaag
stem omhoog
Stemmen: +0
0
...
geschreven door Lovevoetbal , december 20, 2012
Heey
Ik zit in de mc1 van dwo meiden
En ik met me vriendin amber die ook in mijn team zit
Willen graag hoog gaan voetballen en het liefst bij een eredivisie club of voor nederlands eftal uit te mogen komen
Alleen het probleem is bij ons komen nooit scouts kijken zowat en heel soms is er een van de knvb maar nooit een van ado dames ofsow
We zijn al paar keer bij knvb gekomen en. Heel ver gekomen
Maar graag willen we ook een keer scouts zien van anderen clubs ofsow
raporteer misbruik
stem omlaag
stem omhoog
Stemmen: +2
 1 2 > 
Je kunt jouw reactie toevoegen hier

busy
 

@FcMeiden

Kon helaas geen tweets vinden