Tips bij het verdedigen Print
Tijdens de wedstrijd zul je regelmatig moeten verdedigen. Of het nu het verdedigen van de bal, of het verdedigen van je eigen helft/doel is.
Hieronder geven we je enkele tips, waarmee je wellicht je voordeel kan doen.
We hebben de tips verdeeld in tips voor het verdedigen van je eigen helft (oftewel het stoppen van een doorgebroken tegenstander) en het verdedigen van de bal (de ander mag ‘m niet afpakken).

Tips bij het verdedigen van de eigen helft.

 • Eén van de grootste fouten die gemaakt wordt bij het verdedigen, is dat er zo hard naar de tegenstander gerend wordt, dat de tegenstander eigenlijk maar een stapje opzij hoeft te doen om te voorkomen dat de bal wordt afgepakt.
  Daarom is het belangrijk dat je snel naar de tegenstander toe rent, maar op het laatste moment (ongeveer 1,5 meter afstand) rem je af en maak je je klein (knieën gebogen armen wijd). Hierdoor ben je beter in staat om te reageren op wat de tegenstander doet.
   
 • Een doorgebroken speler die je wilt tegenhouden kan simpel gezegd twee kanten op, linksaf of rechtsaf, omdat jij recht voor haar neus staat. Om nu te voorkomen dat je niet weet waar de tegenstander naar toe gaat, kun je beter een beetje schuin aankomen lopen naar de tegenstander. Wil je dat de tegenstander naar de linkerkant van het veld gaat (omdat daar bijvoorbeeld meer verdedigers zijn), kom dan lichtjes aan de rechterkant van de tegenstander aan. Hierdoor dwing je haar om naar de linkerkant te gaan.
   
 • Maak geen slidings! Een sliding maak je alleen als je zeker weet dat als je de bal nu niet afpakt er op het doel geschoten wordt. In alle andere gevallen is het veel beter om op je benen te blijven staan. Dit geeft je de kans om het de tegenstander lastig te blijven maken in plaats van 1-malig.
   
 • Blijf altijd tussen de bal en het doel in staan. Op die manier maak je de kans op ‘eenvoudig’ scoren het kleinst.
   
 • Blijf dicht bij de tegenstander en maak het haar het schieten onmogelijk. Een simpele waarheid is namelijk: ‘als ze niet kunnen schieten kunnen ze ook niet scoren’.
   
 • Blijf rustig. Als bovenstaande tips worden toegepast, mag de tegenstander best een tijdje de bal hebben. Wacht tot er een fout gemaakt wordt en je zeker weet dat je de bal in je bezit kan krijgen.

Tips bij het verdedigen van de bal.

 • Als je snelheid hebt en je tegenstander komt je tegemoet, probeer dan even af te remmen en daarna weer te versnellen. Bij het versnellen verander je iets van richting. Een tegenstander die te hard is aankomen lopen is nu uitgespeeld.
   
 • Doe alsof je wilt schieten, maar raak de bal niet en probeer direct de tegenstander voorbij te dribbelen.
   
 • Maak een schaarbeweging. Stap met je rechtervoet naar rechts alsof je naar rechts wilt dribbelen. Zorg er echter voor dat je niet met je hele gewicht op je rechtervoet komt te staan. Hierdoor val je weer naar links. Neem nu de ban met de buitenkant van je linkervoet mee naar links en verplaats het gewicht nu volledig naar het linkerbeen.
  Door deze beweging denkt de tegenstander dat je naar rechts gaat, maar je gaat naar links.
 • Natuurlijk kun je ‘m ook de andere kant op doen.
   
 • Neem iets afstand van de bal. Dit heeft alleen zin als de tegenstander wat verder weg staat (ongeveer 1,5 meter). Op het moment dat je de bal laat liggen komt de tegenstander naar voren. Op dat moment trek je de bal met je voet weer naar je toe en dribbel je van de tegenstander weg.
   
 • Gebruik je billen! Dit doe je vooral als je bijna geen vaart hebt. Zorg ervoor dat je met je billen tussen de bal en de tegenstander komt te staan en steek je billen een beetje naar achteren. Om de bal af te kunnen pakken moet de tegenstander om je heen bewegen. Op het moment dat de tegenstander dit aan de linkerkant probeert, dribbel en versnel je naar rechts. Probeert de tegenstander het aan de rechterkant dan ga je natuurlijk naar links.
 • Als de tegenstander helemaal niets doet, kun je achteruit dribbelen terwijl je licht tegen de tegenstander aandribbelt. Hierdoor zal de tegenstander in de meeste gevallen achteruitstappen, waardoor je weer wat dichter bij het doel komt.

En mocht het echt allemaal niet helpen, dan kun je natuurlijk ook je ‘swalbe’ oefenen ;-)

Klik hier voor meer trainingstips.
Reactie (2)add
0
...
geschreven door Albert , januari 03, 2010
0 + 0
0 + 0
0 + 0
0 + 0

De speelsters moeten zeker 50 meter uiteen staan
raporteer misbruik
stem omlaag
stem omhoog
Stemmen: +0
0
...
geschreven door Albert , januari 03, 2010
Verdediging oefening


0 + 0
0 + 0
0 + 0
0 + 0


0 = speelster
* = bal
Bal in het midden leggen.
Speelster starten gelijk zo vlug mogelijk naar de bal toe, kijk of je sneller bent als je tegenstander zo niet , ga een meter of 5 voor de bal in de verdediging, door de knieën, armen uiteen en loop achteruit , blijf voor de bal , ga schuin voor de bal lopen zodat de speelster altijd naar buiten wordt gestuurd wacht op de fout ,
Veel plezier
Albert
raporteer misbruik
stem omlaag
stem omhoog
Stemmen: +1
Geef jouw reactie

busy
 

@FcMeiden

Kon helaas geen tweets vinden